Van chaos naar rust: snelle opruimtips!

Je kent het vast wel, overvolle lades, rondslingerend spul door het huis, chaos, irritatie en vervolgens niet weten waar te beginnen. In een van mijn eerste blogberichten, 5 tips om de grauwe dagen door te komen, was één van mijn tips: zorg voor een opgeruimd huis. Een opgeruimd huis geeft rust en inspireert je tot nieuwe ideeën.

Ik heb daar veel leuke reacties op gehad en dat heeft mij geïnspireerd om daar dieper op in te gaan. In dit blogbericht wil ik jullie meer tips geven hoe je een huis makkelijk en snel kunt ordenen en opruimen. Ik hoor het namelijk vaak, jah… ik zou het graag willen, maar wanneer moet ik dit doen? Ik heb een drukke baan en wil ook ontspannen.
Geloof mij, zo moeilijk is het niet! Het is een kwestie van doorzetten en vooral bijhouden. Als je daar elke dag 15 minuutjes tijd aan besteed gaat het super snel en het wordt een gewoonte.

 

Regelmaat!!!
Zoals ik hierboven gezegd heb, het is een kwestie van bijhouden. Regelmatig alles een beetje bijhouden, dat is de sleutel tot een aangenaam opgeruimd, netjes en leefbaar huis. Jij wilt toch ook thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis waar je lekker kunt ontspannen?! Maak snel gebruik van de onderstaande tips en zorg ervoor dat ze een gewoonte worden.


1.    Bed opmaken
Na het wakker worden gelijk je bed opmaken, daar begint het mee. Wanneer je bed er rommelig uitziet, lijkt je hele slaapkamer rommelig en je hebt sneller de neiging om andere dingen te laten slingeren.


2.    Opgeruimd aanrecht en vaker afwassen
Hoe heerlijk is het om ’s ochtends de keuken binnen te stappen en daar een leeg aanrecht aan te treffen waar je lekker je koffie en je ontbijtje klaar kunt maken. Zorg ervoor dat je elke avond na het eten je afwas doet, haal een doekje over je aanrecht en zet de onnodige spullen in de kast.
Heb je toch nog een paar glazen die afgewassen moeten worden? Stop ze gelijk in de vaatwasser of zet ze in ieder geval allemaal op één plek zodat ze niet in de weg staan. Wat ook enorm helpt is vaker afwassen. Twee borden en glazen afspoelen neemt bijna geen tijd in beslag, maar wanneer je deze keer op keer laat staan ontstaat er snel een stapel die steeds groter wordt en waar je uiteindelijk behoorlijk tegenop ziet om deze weg te werken.

 

3.    Opruimen tijdens het koken
Tijdens het koken veranderd de keuken al snel in één grote chaos. Maak er daarom een gewoonte van om tijdens het koken de spullen die je gebruikt gelijk terug te leggen op de plek waar ze horen. Zo kunnen de kruidenpotjes gelijk op hun plaatst en kan de snijplank direct afgespoeld worden. De kommen, lepels en messen kunnen afgewassen worden in de tijd dat je pasta kookt en tegen de tijd dat je klaar bent met eten zijn ze al droog en klaar om teruggelegd te worden in de kast. Doekje over je aanrecht halen en klaar!

 

4.    Was hoort in de wasmand
Was die door het hele huis rondslingert, daar wordt toch niemand blij van? Haal een toffe wasmand in huis waar jij je was in bewaart voordat die in de wasmachine gaat. Heb je een groot huis? Haal er dan gelijk twee, één voor in de badkamer en één voor in je slaapkamer of de gezamenlijke gang/hal.

 

5.    Organiseer
Zet onnodige spullen uit het zicht en zorg ervoor dat je zo min mogelijk spullen op de grond zet. Kies voor meer dichte kasten, open kasten ogen vaak rommelig als je het niet goed bijhoud. Haal leuke opbergers zoals manden, kisten en dozen in huis waar jij je post, laders en dekens in opbergt. Schaf een toffe kist of een oude koffer aan waar de kinderen hun speelgoed in op kunnen bergen. Leer ze om na het spelen hun eigen spullen netjes op te ruimen. Voor hen wordt het op een gegeven moment ook routine en gaat het vanzelf.

Maak er een gewoonte van en laat de afwas niet meer dagen lang staan, gooi de was gelijk in je wasmand in plaats van op de vloer en zet de kussen even recht en netjes op de bank. Rommel heeft namelijk een grote aantrekkingskracht op nog meer rommel!

Succes, ik weet dat het je lukt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *