Het effect van kleur op de ruimte

Nu de lente voor de deur staat en wij allemaal toe zijn aan iets nieuws en fris is een kleine aanpassing in jouw interieur zoals een likje verf op je muur de ideale oplossing. Met deze snelle make-over kun je een heel andere sfeer in jouw interieur creëren. Je muur schilderen in een accentkleur geeft een kamer meer dynamiek en kan heel wat leven en persoonlijk in je huis brengen.

 

Maar welke muur en welke kleur moet je nou kiezen? Welke muur je gaat gebruiken als accentmuur wordt vaak bepaald door je voorkeur, maar er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. Ook de keuze van een kleur is van groot belang, zo kan de juiste kleur er voor zorgen dat jouw interieur bijvoorbeeld groter gaat lijken of een levendige uitstraling krijgt. Hieronder kun je enkele basisregels vinden, dus lees ze gerust door en gebruik deze tips als een leidraad om tot jouw droomplek te komen. Maar vergeet niet dat iedereen anders is en iedereen een persoonlijke voorkeur heeft. Zo wil jij misschien juist een donkere ruimte creëren of wil je helemaal geen felle kleuren in jouw interieur terug laten komen.

Bedenk van te voren welk effect je wilt nastreven en blijf vooral bij je zelf.

Lichtinval

Bij het kiezen van de accentwand en de juiste kleur is het van belang om rekening te houden met de natuurlijke lichtinval. Wil je voor een donkere kleur gaan, kijk dan of er genoeg natuurlijk licht binnen valt of kies voor een muur tegenover het raam. Muren waar weinig licht op valt zullen altijd donkerder lijken, daarom kun je deze muren beter in lichtere tinten schilderen.

Keuze van de accentwand

De keuze van de accentwand hangt af van het gewenste effect. Door de juiste accentwand te kiezen kun je het ruimtelijk effect beïnvloeden. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • een accent op de achtergrond brengt de ruimte als het ware naar je toe, hierdoor lijkt de kamer minder lang, hoe donkerder de kleur hoe meer dit naar je toe komt
  • een accent op de zijmuur verlengt de ruimte
  • twee accentmuren tegenover elkaar, geschilderd in een donkere kleur, maken de ruimte kleiner en smaller, maar ook intiemer
  • door de twee tegenoverliggende wanden in twee verschillende tinten te schilderen (de ene in een donkere tint en de andere lichter) kun je de ruimte juist verbreden
  • het schilderen van je plafond in een donkere kleur maakt dat de ruimte lager lijkt

Grootte van de accentmuur

De regel is; hoe groter het oppervlak, hoe lichter de kleur. Bij een kleine accentwand kun je het beste voor pure en opvallende kleuren gaan. Hierdoor kan zelfs een klein oppervlak voor evenveel effect zorgen als een zachte kleur op een grote muur.

Glansgraad

Glanzende kleuren laten je interieur frisser lijken, maar zijn daarin tegen ook wat drukker dan matte kleuren. Kies daarom bij grote oppervlakken voor de matte kleuren, deze zorgen voor een intieme sfeer en rust. Bij twijfel kun je altijd voor de middenweg kiezen, namelijk voor de satijnglans.

Licht of donker, warm of koud

Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren waardoor ze je interieur groter doen lijken. Donkere kleuren zorgen er juist voor dat de ruimte geborgenheid en gezelligheid zal uitstralen. Ook koude en warme tinten hebben een bepaald effect op de ruimte. Zo zorgen de koele tinten voor meer ruimte, de warme tinten zullen daarin tegen wat meer op je afkomen waardoor je de ruimte als kleiner zult ervaren.

Om een leuk en speels effect in je ruimte te creëren hoef je niet altijd voor één kleur te kiezen. Je kan ook voor een mooie print of textuur gaan. Een muur met een opvallend motief te behangen kan echt een eyecatcher in je ruimte worden. Door meerdere kleuren te gebruiken voor verschillende muren geef je de ruimte meer diepte en persoonlijkheid. Schilder bijvoorbeeld horizontale banen op de muur in een contrasterende kleuren en verleng zo visueel de ruimte. Je kan ook een lambrisering in een afwijkende kleur schilderen, dit zorgt voor een verrassend effect.

Kun je nog wat advies gebruiken bij het kiezen van de juiste kleur? Maak dan snel een afspraak voor advies aan huis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *