Invloed van kleuren

Het is wetenschappelijk bewezen dat kleuren invloed hebben op onze stemming. Maar wist jij dat kleur voor 60% onze reactie op een interieur bepaalt? Het is daarom belangrijk de juiste kleur te kiezen en daar goed over na te denken. Tijdens het kiezen van de juiste kleur voor je interieur speelt je persoonlijkheid een belangrijke rol, ook moet er rekening gehouden worden met de functie van de ruimte. Hierbij is het belangrijk om een goede balans te creëren. Want iedere kleur heeft verschillende nuances en de intensiteit van de kleur heeft invloed op jouw interieur. Het hoeft niet altijd een knalkleur te zijn om het spannend te maken. Als je meer van de zachte pasteltinten houdt dan is dat helemaal prima, vergeet niet dat eenvoud soms de meest stijlvolle keuze kan zijn, “Less is more”. Je kan ook voor ton sur ton kleuren gaan, dat wil zeggen, een combinatie van kleuren in dezelfde tinten, maar dan in donkere en lichte nuances. Hieronder een aantal kleuren en hun eigenschappen op een rij:

 

Rood
Kleur van passie, energie, motivatie en doorzettingsvermogen. Daarom is deze kleur geschikt voor bijvoorbeeld de werkkamer. Het temperament van rood wordt verzacht door warme vergrijsde kleuren.

Blauw
De kleur blauw heeft van nature een ontspannende werking, verbeterd de communicatie en geeft steun. Kleur bijvoorbeeld je slaapkamer of de badkamer in deze prachtige kleur. Blauwtinten werken verfrissend in een interieur in combinatie met hout en natuurlijke materialen.

Groen
Groen staat dichtbij de natuur, zorgt voor een goede balans en harmonie en is verfrissend. Deze kleur is rustgevend en vermindert stress en is daarom geschikt voor alle ruimtes. Door groene accenten aan je interieur toe te voegen versterk je de verbinding tussen binnen en buiten.

Geel
Geel is de kleur van concentratie, zelfvertrouwen, optimisme en zorgt voor een open en frisse uitstraling. Het is een kleur die je oppept en is daarom goed voor bijvoorbeeld de kinderkamer, studeerkamer of de woonkamer. Fel geel kan snel gaan overheersen, maar in combinatie met vergrijsde tinten kun je het rustiger houden.

Paars en Roze
Paars en roze zijn positieve kleuren die staan voor romantiek en zorgzaamheid en kunnen in alle ruimtes gebruikt worden. Zorg ervoor dat je bij gebruik van deze kleuren de juiste balans vindt.

Zwart
De kleur van kracht, diepte en bescherming. Deze kleur heeft ook iets mysterieus en onbenaderbaars. Zwart kan prachtig zijn in een interieur, maar pas op dat je geen duister gevoel oproept. Zwart, wit en hout vormt een combinatie die niet mis kan gaan.

Wit
Wit geeft het gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid, onschuld en eenvoud. Door deze kleur in je interieur toe te passen creëer je ruimte en worden andere kleuren en objecten extra benadrukt. In alle ruimtes toepasbaar. Koperen accessoires en grijstinten zorgen in een wit interieur voor een stoer effect met een warm randje.

Heb jij hulp nodig bij het kiezen van de juiste kleur voor jouw interieur? Neem gerust contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 

2 gedachten over “Invloed van kleuren

  • 12 september 2017 om 11:57
    Permalink

    Ik hou het zelf altijd bij de neutralen kleuren zwart/wit/grijs. Toch mis ik soms wat extra kleur en blijft het wat saai in huis. Na het lezen van dit artikel ga ik toch maar wat meer kleur toevoegen, vooral in de slaap- en werkkamer.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *