Verbouwing boerderij 1926

In het buitengebied van Vorden bevindt zich een prachtige woonboerderij uit 1926. De bewoners hebben de wens om de hele beneden verdieping aan te pakken om het hokkerige gevoel te vervangen door een mooie open ruimte zonder het karakter te verliezen en de ruimtes zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. We Stijl is ingeschakeld om een ontwerp op maat te maken voor deze verbouwing.

In de huidige situatie is het huis als het ware in tweeën verdeeld, zo zijn er twee badkamers, twee keukens en ook twee woonkamers. Deze woning bood in het verleden onderdak aan twee gezinnen, maar dit is al een langere tijd niet meer het geval en de bewoners willen van de boerderij een mooie open ruimte maken.

In de nieuwe situatie hebben een aantal ruimtes een andere functie gekregen, de doorgangen zijn in enkele gevallen vervallen of verplaatst en er zijn muren weggehaald om ruimtes met elkaar te verbinden en zo een grote leefkeuken en grote zitruimte te creëren. Ook is er voor gekozen om de oorspronkelijke deuren van de deel, welke jaren geleden dichtgemetseld zijn, terug te halen en daar een imposante stalen schuifdeur te plaatsen om zo meer licht binnen te laten en het contact met buiten te versterken. Eén van de huidige keukens wordt in twee ruimtes gesplitst, zo ontstaat er ruimte voor een nieuwe ingang met hal en ruimte voor de badkamer. De kelder wordt opgehoogd, in tweeën verdeeld en biedt zo een plek voor een extra toilet en de CV/ wasruimte.

De deel en alle overige ruimtes aan de achterzijde van de boerderij worden omgetoverd tot één grote open ruimte waar zich de nieuwe keuken, eethoek en de zitkamer bevinden. De werkkamer blijft zijn functie vervullen alleen krijgt deze een nieuwe ingang vanuit de zitkamer. Aangezien de bewoners graag oud willen worden in dit huis zal de huidige zitkamer een slaapkamerfunctie krijgen met een nieuwe ingang vanuit de hal. Zo hebben zij alle functies gelijkvloers en kunnen hier nog jaren met veel plezier wonen.

 

Verbouwing boerderij Vorden

Verbouwing boerderij Vorden

Plattegrond huidige situatie

Plattegrond nieuwe situatie