Vintage, Retro of Antiek

Je hoort het steeds vaker, vintage kastje, retro fauteuil of een antieke tafel. Vintage en retro is helemaal in, maar wat betekent vintage nu eigenlijk en wat is het verschil met retro? En wanneer is iets echt antiek? Deze begrippen worden vaak door elkaar gehaald daarom hieronder een korte uitleg over deze termen zodat je volgende keer tijdens het shoppen weet wat het verschil is.

 

Vintage
Vintage staat voor originele tweedehands spullen zoals meubels, huishoudelijk artikelen, kleding etc. die minimaal 30 jaar oud zijn en uit de jaren ’50, ’60, ’70 of begin jaren ’80 stammen. Het is geen vervangend woord voor tweedehands, maar is een beschrijving van een artikel afkomstig en kenmerkend voor een bepaalde tijdsperiode. Vintage artikelen krijgen dus een tweede leven door ze te hergebruiken. Vintage meubels brengen karakter en persoonlijkheid in je huis, ze zijn origineel en er is vaak te zien dat ze al een leven achter de rug hebben.
Ik ben laatst door iemand gewezen op NOS. Dus om niet te vergeten wij hebben ook nog de term NOS (New Old Stock). Dit zijn spullen die jaren geleden gemaakt zijn, nooit gebruikt en vaak zelfs verzegeld in hun originele verpakking. Er zijn nog altijd artikelen die ineens boven water drijven, ze zijn bij iemand op de zolder blijven liggen of komen uit oude winkelvoorraad.

Retro
Retro zijn spullen die nieuw gemaakt zijn, maar ‘terugkijken’ naar de ontwerpen van vroeger. Deze artikelen zijn gebaseerd op de stijl van de originele meubels uit de jaren ’50 t/m begin ‘80. Dus de replica, met de kleuren, vormen en materiaalgebruik van de vintage meubelen. Retro zou een nostalgische stroming genoemd kunnen worden met een eerbetoon aan de meubels van vroeger, maar dan met de techniek en materialen van deze tijd.

Antiek
Wanneer je op zoek bent naar antieke meubels dan zoek je artikelen die minstens 100 jaar oud zijn. Tegenwoordig zijn er veel replica’s in omloop daarom is het handig om te vragen hoe oud het artikel is. Antieke meubelen hebben nog een extra voorwaarde; ze moeten door mensenhanden gemaakt zijn en dus niet door een machine. Maar pas op, in enkele gevallen kan een meubel wat deels door een machine is geproduceerd ook antiek genoemd worden. Zo zijn er bijvoorbeeld stoel- en tafelpoten in 1850 door een machine geproduceerd. Maar deze onderdelen zijn door echte ambachtslieden ontworpen waarbij men gebruik maakt van hoogwaardige materialen.

Nu weet je wat het verschil is tussen vintage, retro, antiek en New Old Stock, dus laat je niet misleiden en weet wat je koopt.

 

 

 

Eén gedachte over “Vintage, Retro of Antiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *